Hvordan velge riktig type solskjerming og leverandør? Det finnes et stort utvalg av produkter, kvaliteter og leverandører.
Hvordan går man frem?
Hovedsakelig følger solskjermingsbransjen samme fremgangsmåte med tanke på hvordan man kan få hjelp som kunde. Det innebærer at man kontakter et firma hvor de sender en person hjem til deg på en befaring. I etterkant vil man motta et tilbud på de produktene man ønsker.
Noen aktører oppgir også pris på forhånd dersom du oppgir cirka mål og type produkt du søker. Det anbefales å bruke slike firmaer da de ikke er redde for å oppgi priser på forhånd og du som kunde kan i etterkant bestemme om lommeboken strekker til. Utfra svaret kan man også se hvor utfyllende og informativt tilbudet er og dermed lettere kunne velge det firmaet man ønsker hjem på en befaring.
Hvordan velge riktig produkt:
En bolig er gjerne vendt mot flere himmelretninger og behovene vil ofte variere avhengig av det. Mot øst kan behovet være skjerming mot innsyn da mange ikke er plaget av varmen fra solen om morgenen. Mot vest kan det være både varmen i rommet og innsyn. Start med å avdekke hvilke behov som skal dekkes. De ulike produktene på markedet kan dekke forskjellige behov.
Alle aktører i bransjen tilbyr befaring hvor selger skal anbefale riktig produkt, men som i mange bransjer er kvaliteten på «ekspertene» varierende. Derfor er det en fordel at man selv har tenkt gjennom hva man trenger av sol– og innsynsskjerming.
Forklar selger som kommer på befaringen hva du ønsker å oppnå. La selger gi deg ulike forslag på produkter som vil kunne dekke dine behov. Selger må også fortelle om fordeler og ulemper ved de ulike alternativene. Et produkt dekker sjeldent dine behov 100% og derfor er det meget viktig at selger forklarer ulempene, så vet du hva du får. Selger må konkretisere hvorfor han/hun ville valgt produktet. Er det på grunn av at produktet:
- Er det eneste som lar seg montere?
- Dekker dine behov best?
- Mest praktiske produktet i bruk?
- Estetisk fineste produktet?
Produktet han/hun beskriver burde være en kombinasjon av disse. En selger som ikke nevner noen av disse punktene har antagelig hverken montert og/eller har liten erfaring fra bransjen. Mange kunder har endret sitt valg av produkt når jeg har beskrevet fordeler og ulemper.
Utvendige solskjermingsprodukter har mange fellestrekk som kan bidra med:
- Bedre inneklima
- Beskyttelse mot skadelige UV-stråler på møbler, bilder, gulv osv.
- Hindre innsyn
- Dempe sjenerende sollys
- De er også forskjellige i form av behovene de dekker. Kort fortalt kan nevnes hva de fleste verdsetter høyest.

Terrassemarkiser:
- Veldig fleksibelt tak som beskytter mot både sol og regn
- Lunere på kvelden under en markise
- Hindre kald trekk

Vindusmarkiser:
- Meget anvendelig produkt som kan leveres på vinduer inntil 7 meters bredder
- Kan med mørk duk brukes for mørklegging

Utvendige persienner:
- Persienner stopper mest varme av alle utvendige produkter
- Kan brukes for mørklegging av soverom
- Styrer lyssettingen i rommet ved å tilte lamellene

Terrassemarkise montert på tømmerhytte med torvtak. Her anbefalte jeg en farge som går i ett med naturen samt harmoniserte med eksteriøret og interiøret. Kunden ønsket en lun og harmonisk atmosfære under markisen så valget falt på ensfarget lys grå/beige.
Hva burde hensyn tas ved valg av farge:
Veldig avhengig av produktet man har valgt, men generelt kan nevnes:
Markiser:
Tenk en farge som skal harmonere med husets farge og arkitektur samt interiør. Mange vektlegger ikke fargene man har inne, men dette mener jeg er viktig da en markise gjerne blir en forlengelse av rommet. Dersom man velger kontrastfarger vil det gjøre romfølelsen mindre. På terrassemarkiser blir atmosfæren i høy grad påvirket av fargevalget på duken. Forenklet kan man si at gråtoner gir en kaldere atmosfære under markisen sammenlignet med jordfarger. Lyse farger har bedre lys gjennomskinnelighet og gjør rommet lysere og gir dermed økt romfølelse. Ulempen er at skitt og smuss er mer synlig sammenlignet med mørke duker. Spør selger om råd og få gjerne forslag på både lys og mørk duk samt fordeler/ulemper ved de ulike valgene.
Utvendige persienner:
Min personlige mening er bortimot alltid en mørk farge på lamellene. Dette begrunner jeg med at et vindu fortoner seg som koksgrått på en fasade uavhengig av fargen på huset. Rommet inne påvirkes ikke i like høy grad av lysmengden inn i rommet som ved valg av markiseduk. Siden utvendige persienner er «tette» betyr det estetiske på fasaden mer og derav koksgrå farge. Persienner er støvsamlere så en koksgrå farge skjuler mye av synligheten av skitt og smuss. Dette kan sammenlignes med en bil. På toppkassetten (boksen som persiennen parkeres) og eventuelle sideskinner burde man ofte vektlegge fargen på huset for å skjule persiennen på fasaden mest mulig. 50– og 80mm (bredden på lamell spilene) persienner er mest brukt. 50mm brukes til mindre vindusflater og 80mm til store vindusflater. Velger man 50mm anbefaler jeg snorføring på sidene i stedet for wire. Snorføring er mye mer lydløst og koster bare noen hundrelapper ekstra. Wireføring kan være plagsomt dersom det er vindfullt ute.
Screengardiner:
Her gjelder de samme prinsippene på fargevalg som på utvendige persienner. Derimot også viktig å velge en mørk duk dersom man ønsker å kunne se ut når solen står på. En lys farge vil gi såpass mye gjenskinn at utsikten påvirkes av dette.
Kvalitets forskjeller:
Utvendige solskjermingsprodukter finnes i forskjellige kvaliteter og det anbefales å kjøre innom forhandlernes utstillinger for å se hva man eventuelt bestiller. Terrassemarkiser er det mest populære produktet utendørs og der hvor man finner de største kvalitetsforskjellene.
Viktig ved anskaffelse av en terrassemarkise:
Velg aldri den rimeligste modellen er mitt tips. Brekker en arm på en markise vil en eventuell reparasjon koste mye mer enn prisforskjellen mellom toppmodellen og innstegsmodellen ved innkjøp, i tillegg til bryderiet og faren for at det skjer igjen. Armene er det svakeste punktet på en terrassemarkise og påvirker i høy grad kvaliteten. Bruker man svake/tynne armer kan de lett knekke ved et vindkast og har armene dårlig spenn vil duken være hengslete og påvirke det estetiske utrykket samt at vannansamling er et mye større problem og dermed faren for at de knekker.
Dimensjonene på røret og frontprofilen må være dimensjonert i forhold til utfallet på markisen. Er røret eller frontprofilen for dårlig dimensjonert vil duken rulle seg stygt på røret samt at markisen oppleves som en hengekøye. Dette kan man enkelt se på utstilte modeller hos forhandlerne.
Velg en markise med trinnløs vinkeljustering. Det innebærer at man enkelt kan heve og senke vinkelen på markisen uten hjelp av verktøy. Det er både enkelt å justere ved behov samt at man unngår vindskjeve markise.
Velg ikke en leverandør som er alene i Norge om dette stativet. Dersom forhandleren går konkurs får man ikke tak i deler på en enkel måte. Dette har jeg opplevd flere ganger i løpet av min fartstid i bransjen.
Lakkerte stativer har blitt mer vanlig de siste årene. Det har en sammenheng med at fabrikkene konkurrerer med hverandre og øker bredden i sitt sortiment for å konkurrere om de samme forbrukerne. Derimot skal man være klar over hva man velger. Lakk flasser etter 15-20 år og er dermed ikke like holdbart som naturelokserte stativer (sølvgrå). Lakk krever også mer vedlikehold i form av vasking og polering. Dette blir selvfølgelig en vurderings sak. Et lakkert stativ har en estetisk levetid på cirka 15-20 år og et natureloksert stativ på cirka 40 år. Dersom man foretrekker et lakkert stativ og vet hva det innebærer så er det ingenting i veien for å velge lakkert.
Følgende er standarder eller ikke avgjørende for kvaliteten på en terrassemarkise:
- Markisestoff er basert på Akryl og er en standard i bransjen. De siste årene har det kommet kolleksjoner med «Nano» teknologi som skal være bedre for smuss påstår noen. Denne teorien bestemte jeg meg for å teste, så monterte et stativ med en «standard» duk og en «nano» duk i samme lyse farge ved siden av E18 mellom Oslo og Asker. Fasiten er at jeg 4 år senere ikke ser noen forskjell på disse. Fargen mener jeg er mer avgjørende for hvor synlig smuss er på en duk. En koksgrå farge skjuler det meste i motsetning til en hvit duk. Min anbefaling vil være å velge den fargen man ønsker uavhengig om det er «standard» eller «Nano» duk. Levetiden er 15-20 år på en duk, så ville valgt den fargen jeg ønsket.
- De fleste forhandlere bruker motorsystemer fra Somfy eller Motus. Jeg har i mine snart 20 år i bransjen ikke merket noen forskjell på disse. Motorene fra Somfy og Motus er av veldig bra kvalitet.
- Wire eller Dyneema—bånd i leddet vil jeg påstå er uvesentlig. Sistnevnte er påstått bedre og gir en lengre levetid. Mulig det stemmer, men wire gir en levetid på 40-50 år, så vil uansett påstå at det er lenge nok. Dersom man leverer lakkerte stativ som har en estetisk levetid på 20 år siden lakken flasser, og med bånd som holder i 70 år ser jeg ikke helt logikken?
Viktig ved anskaffelse av en vindusmarkise:
Noen av de samme prinsipper gjelder for vindusmarkiser som på terrassemarkiser.
- Lakkerte stativer gir kortere estetisk levetid sammenlignet med naturelokserte.
- Bruddstyrken på armene er ikke viktig da disse ikke knekker.
- Fjærsystemet må være bra for å unngå at markisen «hopper» i vind.
- På vindusmarkiser med snor anbefaler jeg låsarmer. Det innebærer at man har definerte hakk på armene som markisens stilling kan låses i. Fungerer meget bra i vind i tillegg til at markisen ikke blir tung å trekke opp.
- Passerer man 3-3,5 meters bredder burde man vurdere flere armer på markisen.
Viktig ved anskaffelse av en utvendig persienne:
50mm:
- Velg snorføring på sidene i stedet for wire—mye mer lydløst.
- Velg toppkassett i aluminium—kraftigere enn blikk og estetisk mye finere.
80mm:
- Velg lameller som har falset kant—mye kraftigere.
- Toppkassett i aluminium—kraftigere enn blikk og estetisk mye finere
- Støydemping i sideskinner
Viktig ved anskaffelse av screengardin:
Screengardiner har eksistert lenge, men kom for alvor til Norge for cirka 10 år siden. De første modellene var ikke det man kan kalle problemfrie. Da dette produktet ble utviklet for et klima som ikke tilsvarer det vi har i Norge, oppsto det mange problemer med tanke på snø, is, løv ansamling osv. Produkt utviklingen har gått sin gang og vil si at de fleste problemer er løst. Siden modellene som er på markedet nå er veldig like og ikke har vært på markedet i mange år blir det vanskelig å gi noen gode råd. På utvendig solskjerming oppdager man ofte de «store» problemene i begynnelsen ved lansering av et produkt, og de «små» problemene etter hvert. Da de nye modellene på markedet er 2-4 år gamle er det for tidlig å si om det trengs ytterligere forbedringer på produktet.
Hvordan velge riktig forhandler:
- Dersom du vet produktet du søker så sjekk priser før en eventuell befaring. Få bekreftet at lommeboken strekker til samtidig som man får sjekket kundeservicen.
- Sjekk omtaler på; Gule Sider, Facebook, Google+, finn.no osv. Viktig pekepinn da tidligere kunder forteller om sin opplevelse angående bedriften. Har bedriften få eller ingen omtaler kan det være et varseltegn. Alle firmaer ønsker gode omtaler og klarer de ikke å oppnå det er det som regel en grunn til det.
- Sjekk kredittverdigheten til bedriften.
- Garanti. Noen forhandlere har garantiordninger hvor fabrikken også stiller seg bak garantien, så skulle forhandler gå konkurs vil du fortsatt ivareta garantien direkte fra fabrikken.
- Avgjørende for resultatet hjemme hos deg er at personen som eventuelt skal anbefale, måle opp og montere produktet har erfaring fra alle disse områdene. Eksempelvis kan et råflott produkt produseres av de beste kvaliteter, men det betyr lite hvis fargene, målene og monteringen ikke harmoniserer. Dette er et samspill hvor alle detaljer er helt avgjørende for sluttresultatet. Bruk firmaer som sender sine montører på befaringen og ikke en ”ren” selger. Montører med lang erfaring har detalj kunnskap om produktene og kan enkelt veilede deg i de forskjellige solskjermingsproduktene som finnes på markedet.
Artikkel skrevet av Knut Haugen. Montør/selger i Markisehuset AS