Utvendig solskjerming – hva skal man velge?

Mange er usikre på hva som tilbys og hvilken utvendig solskjerming man skal velge, så ved å presentere forskjellene mellom de, gjør det kanskje valget enklere for deg.

Artikkelen baserer seg på kjente problemstillinger og inneholder en generell beskrivelse av produktene med sine fordeler og ulemper.

I vårt produktsortiment av utvendige produkter kan man velge mellom:

Terrassemarkiser

Vindusmarkiser

Screengardiner

Utvendige persienner

Valg av produkt påvirkes av flere faktorer. Verdt å nevne:

 • Hvilket produkt dekker behovet best
 • Er behovet å senke innetemperaturen, bevare utsyn, innsynsskjerming, skape en uteplass, vindskjerming, dempe belysningen, eller er det en kombinasjon av flere av disse? Under presenterer vi produktene og hva disse kan bidra med.

 • Hvilket produkt liker du best
 • Hvilket produkt lar seg montere på en estetisk korrekt måte
  Verdt å nevne er at det i mange tilfeller kan være en konflikt mellom det praktiske og det estetiske. Med det menes at produktet du verdsetter høyest kanskje ikke er det produktet som dekker behovene best, eller lar seg montere på en estetisk korrekt måte. I slike tilfeller må man vurdere hva som er det viktigste.

  For eksempel ønsker de fleste at produktet blir montert slik at det er skjult, altså ikke er synlig innenfra når solskjermingen ikke er i bruk, da dette reduserer utsyn og lys inn. Har man da vannbrett over vinduet, og høyden mellom glass og vannbrett er for liten til å skjule solskjermingen, må produktet monteres på utsiden/over vannbrettet. I slike tilfeller vil produkter som utvendige persienner og screengardiner måtte fores ut fra vegg for å gå klar av vannbrettet. Dybden på vannbrettet påvirker størrelsen på utforinger, som igjen påvirker det estetiske utrykket. Generelt mener vi at utforinger på inntil 5-6 cm går fint. De fleste vannbrett har en dybde på 4-5 cm eller mindre. Har man dype vannbrett (>6 cm) kan man i stedet vurdere en vindusmarkise, da disse sjeldent har behov for utforinger, eller alternativt gjøre noe med vannbrettene.

 • Estetikk. Hva passer best på blokker, funkishus, moderne hus, herskapelige hus, klassiske hus
  Erfaringen er at mange mener at screengardiner er et nymotens produkt, og passer derfor best til blokker, moderne hus, funkishus og noen varianter av klassiske hus. Mens vindusmarkiser og utvendige persienner kan passe til alle typer hus. Dette synet deler vi, men det er mange forskjellige hus innenfor hver sjanger, så utsagnet blir veldig generelt, og i tillegg kan det være forhold relatert til monteringen som kan påvirke avgjørelsen. Uansett, det estetiske vil være en individuell vurdering.
 • Bruksmønster. Har man behov for et produkt som kan brukes uansett værforhold
  Våre screens kan brukes i sterk vind, og fungerer også godt som levegg. Disse kan man reise fra uten å være bekymret for vindforhold. Vindusmarkiser og utvendige persienner tåler også mye vind, men de har lavere toleransenivåer og er ikke lydløse, noe som kan være sjenerende både for deg og nabo. Det finnes løsninger som sol– og vindautomatikk som kan nøytralisere dette problemet, men det forutsetter valg av motorisert løsning.
 • De fleste må også tenke økonomi. Ved en rangering på pris, så ville listen se slik ut, med rimeligst på topp:
  Vindusmarkiser
  Utvendige persienner
  Screengardiner
  Terrassemarkiser

  Denne rangeringen kan raskt endre seg avhengig av mål, betjening og modellvalg. Det viktigste er å velge korrekt produkt. Økonomi, samt hvilket produkt man liker best, vil være en individuell vurdering.

 • Vindustype. Innadslående vinduer, eller utadslående
  Utvendige persienner og screengardiner føres tett inntil glasset, så har man utadslående vinduer vil åpningen av disse begrenses når produktet er i bruk, med mindre solskjermingen er festet direkte til vindusbladet. En vindusmarkise føres i en halvmåne ut fra vegg, så her vil åpning av vindu ikke begrenses på samme måte.
 • Skal solskjermingen monteres på en balkong hvor du ferdes eller har sittegruppe
  En vindusmarkise er sjelden en god idé på slike steder da markisen, når i bruk, kommer i konflikt med fri passasje eller sittegruppe.
 • Høye vinduer
  På utvendige persienner endres byggehøyden på produktet, altså hvor mye den bygger når den ikke er i bruk. Hvor stor byggehøyden blir er avhengig av høyden på vinduet. Dette i motsetning til screengardiner som har samme byggehøyde på en gitt modell.
 • Levetid
  Vi beregner cirka 30-40 års levetid på terrassemarkiser, 25-30 års levetid på vindusmarkiser, cirka 20-25 års levetid på screengardiner og 15-20 års levetid på utvendige persienner. Alle produktene leveres i forskjellige modeller, og levetiden påvirkes av hvilken modell man velger. Ved valg av markiser må man beregne å skifte markiseduken i løpet av levetiden. Våre utvendige persienner og screengardiner har ingen komponenter som må byttes i sin levetid.

Ved en eventuell befaring belyses alle slike problemstillinger slik at valgene du tar gir best utbytte i forhold til dine praktiske og estetiske vurderinger.

Til informasjon produseres alle våre utvendige solskjermingsprodukter på mål, altså det er ingen standarder på for eksempel bredde og høyde.

Nedenfor en kort teknisk gjennomgang av produktene. For mer utfyllende informasjon om de enkelte produktene se våre videoer eller vår nettside. Teknisk informasjon oppgitt under viser ytterpunktene og vil variere avhengig av hvilken modell du velger. For eksempel har vi fire modeller av terrassemarkiser, hvor alle har sine egne tekniske beskrivelser. Modellene vi tilbyr finner du under «modellvalg» på vår nettside, eller på linkene under.
TerrassemarkiserVindusmarkiseScreensUtvendige persienner

Terrassemarkiser

Antrasitt terrassemarkisen Dovre fra utstillingen Markisehuset AS - Avdeling Oslo

Teknisk info:

Maks bredde: 900cm
Maks utfall: 360cm
Minste utfall: 150cm (intervaller på 50cm)
Betjeningsmuligheter: Sveiv eller motor
Farger på rammeverk: Koksgrå/sort, antrasitt, hvit og grå.

Terrassemarkiser er et veldig allsidig produkt. Det fine med markisen er dens fleksible konstruksjon og store anvendelighet. Du får et komfortabelt uterom som lett kan tilpasses etter dagens skiftende behov.
Markiser har mange bruksområder som kanskje ikke er like kjent. At den gir beskyttelse mot sol er noe de fleste vet, og noen er innforstått med at den også kan brukes i regn, men en markise bidrar også med så mye annet. Verdt å nevne er for eksempel: 


En markise kan bidra til vesentlig bedre innetemperatur og lavere energikostnader

I mange tilfeller vil man oppleve mer privatliv da markisen kan brukes som innsynsskjerming av både inne- og utemiljøet, som her fra oven

Med varmelampe og god bekledning vil uteplassen kunne brukes gjennom hele året, selv i minusgrader

Ved mørkets frembrudd, og temperaturen synker, vil en markise skape en lunere atmosfære. Dette fordi varmen naturlig bygger seg opp under markisen

Med trinnløs vinkeljustering kan du enkelt justere markisens vinkel for å hindre lav sol og/eller kald trekk.

Vindsikringsstag reduserer betraktelig sjenerende bevegelser i markisen og bidrar også til at markisen kan brukes når vindfullt.

Nedsenkbar kappe for å hindre lav sol og/eller kald trekk. Kan leveres med screenduk som vist her, eller med markiseduk.

Vindusmarkiser

Teknisk info:

Maks bredde: 700cm
Arm lengde: Tilpasses høyden på vindu
Betjening: Snor, sveiv og motor
Farge på rammeverk: Koksgrå/sort, antrasitt, hvit og grå.

Screengardiner

Teknisk info:

Maks bredde: 500cm
Maks høyde: 500cm
Betjening: Snor og motor
Farge på rammeverk: 25 lagerførte farger.

Utvendige persienner

Teknisk info:

Maks bredde: 460cm
Maks høyde: 500cm
Betjening: Snor og motor
Farge på rammeverk: 30 lagerførte farger.

Vindusmarkiser, screengardiner og utvendige persienner dekker mange av de samme behovene. Vi kan nevne følgende:

 • De bidrar til vesentlig bedre innetemperatur. På varme dager i utsatte rom har vi erfaring med hele 10°C reduksjon i innetemperatur. Best er utvendige persienner, med screengardiner på en god andreplass. Erfaringen er at de alle gjør nytten, så man kan heller vektlegge de andre faktorene nevnt innledningsvis.
 • Lyssettingen inne kan reguleres til et behagelig nivå.
 • Reduserer sjenerende sollys i ansiktet eller på TV skjermen.
 • Mesteparten av skadelige UV-stråler kan stoppes. Dette beskytter møbler, gulv, blomster og andre gjenstander.
 • Reduserer og hindrer innsyn.

Forskjellene

En screengardin er perfekt hvis man ønsker å bevare utsynet.
Fargene ute blir noe mindre tydelige, men mye av utsynet bevares. Ved å bevare utsynet vil romfølelsen inne oppleves som større.
En screengardin er transparent, så den reduserer innsyn, men fjerner ikke. Dette når det er mørkt ute og lyst inne.
På dagtid er en screengardin nærmest innsynstett, men de fleste har behov for innsynskjerming når det er mørkt ute. Eventuelt kan man løse innsynet med et innvendig produkt.
Kan også brukes som en levegg.
En utvendig persienne fungerer bra hvis man ønsker muligheten til å bestemme lyssettingen og innsynet. Ved å styre åpningen på lamellene bestemmer man graden av utsyn, innsyn og lys.
Ved å lukke lamellene vil man kunne mørklegge rommet ganske bra.
Viktig å vite er at ved lav sol, for eksempel mot vest, vil det være nødvendig å lukke lamellene mye for å hindre solstrålene og dermed oppvarmingen. Dette påvirker da betraktelig utsynet og lyset.
En vindusmarkise kan gi deg et veldig klassisk utrykk, men velg en annen modell og farge så blir utrykket helt annerledes.
Avhengig av tekstilfarge kan den også betraktelig dempe lyset inne.
Siden den føres utfra fasaden vil den ofte kunne bidra til bedre romfølelse sammenlignet med en utvendig persienne.
Man trenger sjeldent å føre markisen helt ned og inntil veggen for å ta varmen inn. Som bildet viser er markisene halvt nede, men gir skygge til hele vindusfeltet. På den måten bevarer man også mer romfølelse. Dette vil avhenge av solens vinkel.
En vindusmarkise kan legges forholdsvis tett inntil vinduet, som vil begrense innsynet til kun å være fra sidene.

Konklusjon

Vindusmarkiser, screengardiner og utvendige persienner har mer definerte bruksområder. En terrassemarkise kan bidra med mye mer sammenlignet med de tre andre produktene. Valg av terrassemarkise forutsetter ofte at du har behov for solskjerming på din terrasse eller uteplass. Unntaket kan for eksempel være at du har dør mot utearealet, som jevnlig brukes, og det er behov for å redusere temperatur og belysning inne. I slike tilfeller kan det være upraktisk med en screengardin som går rett ned foran døren du skal inn og ut. Mange velger da heller en terrassemarkise selv om behovet for uteplass ikke er tilstede.

Vindusmarkiser, screengardiner og utvendige persienner er bedre på visse områder som sidesol og toleransenivåer. I tillegg blir de ofte mindre dominerende på fasaden.

Erfaringen er at våre kunder får mer utbytte av en terrassemarkise hvis behovet for en uteplass er tilstede.

Håper denne innføringen i utvendige solskjermingsprodukter har gjort valget ditt enklere. Ved en eventuell befaring vil vi presentere konkrete forslag som passer deg og din bolig.

Les gjerne mer detaljert om produktene:
TerrassemarkiserVindusmarkiserScreengardinerUtvendige persienner