Introduksjon til terrassemarkiser

Foretrekker du video i stedet for lesing har du muligheten her.

Videoen til venstre omhandler det samme som denne artikkelen.

Familie under oransje terrassemarkise
Det fine med markisen er dens fleksible konstruksjon og store anvendelighet. Du får et komfortabelt uterom som lett kan tilpasses dagens skiftende behov og enkelt kan brukes for solskjerming eller regnbeskyttelse. Markisen forvandler ganske enkelt uteplassen til et nytt hverdagsrom.
Barn leker under hvit terrassemarkise.
Markiser har mange bruksområder. At den gir beskyttelse mot sol er noe de fleste vet, og noen er innforstått med at den også kan brukes i regn, men en markise bidrar også med så mye annet.

Se eksempler på dette under.

Vi gjør oppmerksom på at mange av bildene er tatt med mobilkamera. Dette for å skape et mer naturlig inntrykk.

Familie i stue med oransje markise som senker innetemperaturen.

Eksempel 1: En markise kan bidra til vesentlig bedre innetemperatur og lavere energikostnader.
Terrassemarkise hindrer innsyn ovenfra.

Eksempel 2: I mange tilfeller vil man oppleve mer privatliv da markisen kan brukes som innsynsskjerming av både inne- og utemiljøet, som her fra oven.
Trinnløs vinkeljustering på terrassemarkise og justerbare vindsikringsstag.
Eksempel 3 (venstre bilde): Med trinnløs vinkeljustering kan du enkelt justere markisens vinkel for å hindre lav sol og/eller kald trekk.

Eksempel 4 (høyre bilde): Vindsikringsstag reduserer betraktelig sjenerende bevegelser i markisen og bidrar også til at markisen kan brukes når det er vind.

Nedsenkbar frontkappe på terrassemarkise, denne hindrer lav sol og/eller trekk.
Eksempel 5: Nedsenkbar kappe for å hindre lav sol og/eller kald trekk.
Med varmelampe og god bekledning vil uteplassen kunne brukes gjennom hele året, selv i minusgrader

Eksempel 6: Med varmelampe og god bekledning vil uteplassen kunne brukes gjennom hele året, selv i minusgrader.
Terrassemarkise skaper en lunhet.

Eksempel 7: Ved mørkets frembrudd, og temperaturen synker, vil en markise skape en lunere atmosfære. Dette fordi varmen naturlig bygger seg opp under markisen.
Familie under hvit markise ved svømmebasseng.

Oppsummert

En markise vil betraktelig forlenge antall dager uteplassen kan brukes. Dette i tillegg til ofte å sørge for et bedre inneklima, spesielt i sommerhalvåret.
Kompletterer man markisen med en form for varmeelement, kan uteplassen brukes bortimot hele året.

Den største ulempen med en markise er at den er avhengighetsskapende – er man først tilvent, så klarer man seg ikke uten.

Markiser leveres i flere modeller. Vi tilbyr både klassiske modeller og kassettmarkiser. Riktig valg av modell og størrelse er avgjørende for både det estetiske utrykket og den praktiske bruken.
Terrassemarkisen Hercules med lys grønn duk. Fra vår utstilling på Avdeling Asker og Bærum.

Klassisk modell (Hercules)

De klassiske modellene kjennetegnes ved at markiseduken er synlig når markisen er innrullet. Aluminiums takbeslag over markisen er tilvalg, og anbefales dersom markisen ikke er beskyttet når innrullet.  

Terrassemarkisen Dovre i koksgrå metall og tekstil fra vår utstilling på Avdeling Asker og Bærum.

Klassisk modellen (Dovre)

Halvkassett terrassemarkisen Palladio fra vår utstilling på avdeling Oslo.

Halvkassettmarkise (Palladio)

Kassettmarkisene kjennetegnes ved at duken er skjult i boksen når markisen er innrullet

Helkassett terrassemarkisen Corsica fra vår utstilling på avdeling Oslo.

Helkassettmarkise (Corsica)

Gammelt bilde av diverse antikke markiser.
Forskjellene mellom de ulike markisemodellene er store, og mange vil si at det var enklere før i tiden, da det ikke fantes så mange valg; Men, med god og riktig veiledning behøver det slett ikke være så vanskelig. Vi i Markisehuset bruker gjerne tid på å lose våre kunder trygt frem og i havn.

Grå terrassemarkise over utbord og stoler.
Kort fortalt kan man si at man får mer kvalitet og brukervennlighet for pengene ved å velge en av de klassiske modellene. Disse er gjerne rimeligere i pris sammenlignet med kassettmarkisene. Velger du likevel en kassettmarkise burde hovedårsaken være det estetiske utrykket.
Bilde av terrassemarkise-modeller vi tilbyr.
Våre markiser er alle toppmodeller innen sin klasse. Dette betyr at det ikke er mulig å oppgradere til en bedre kvalitet, da de allerede har de beste komponentene. Man kan oppgradere med tilvalg som eksempelvis motor, LED-lys i armene, vindsikringsstag , nedsenkbar kappe funksjon etc., men disse tilvalgene utgjør ingen forskjell i kvaliteten på produktet.

Se eksempler under.

Ekstrautstyr som integrerte LED-lys i armene på terrassemarkisen og vindsikringsstag.
Eksempel 1: Venstre bilde viser modellen Dovre lakkert i RAL 9006 (grå), med tilvalget integrerte LED-lys i armene. Lysene er dimbare. Ved å velge fjernstyrt motor på markisen kan du også dimme lysene på samme fjernkontroll som du betjener markisen.

Eksempel 2: Høyre bilde viser modellen Dovre lakkert i fargen sort/koksgrå. Her vist med tilvalgene justerbare vindsikringsstag og nedsenkbar frontkappe. Frontkappen her vist med screenduk, som sørger for at du bevarer utsynet. Kan også leveres med markiseduk for innsyn.

Antrasitt lakkert terrassemarkise Dovre med koksgrå duk.
Hvilke komponenter man bruker i tilvirkningen av markiser har stor betydning for kvaliteten og det estetiske utrykket.

Bruddstyrken i armene og bærejernet er avgjørende for hvor mye påkjenning markisen håndterer. Et vindkast kan komme raskt og bytte av armer er kostbart. En høy bruddstyrke er avhengig av hvilken aluminiumslegering man bruker, samt profilens utforming og godstykkelse.

Det ligger mer utfyllende informasjon om dette på vår nettside, men vi kan nevne noen eksempler under.

Bilde av de kraftige armene til modellen Dovre og modellen Hercules.
Eksempel 1 (Venstre bilde): Viser modellen Dovre med Ellipse form på armene. Ellipse form montert denne retningen gir armene høyere bruddstyrke ved loddrette bevegelser, som er tilfelle når markisen blir utsatt for vind.
Eksempel 2 (høyre bilde): Viser modellen Hercules med Ellipse form og langsgående profilerte kanter langs armens lengde akse. Sistnevnte bidrar også til å forsterke bruddstyrken.
Markise modellen Dovre med Ekstrem armer og integrerte LED-lys.
Eksempel 3: Viser våre kraftigste armer. Vi kaller disse «ekstrem armer». Dette er det nærmeste man kommer markiser til proff markedet uten å måtte betale prisen.
Forsterkede bærejern for modellen Dovre og modellen Hercules.
Eksempel 4 (venstre bilde): Forsterket og profilert bærejern for å øke styrken samt redusere uønskete bevegelser på markisen når vindutsatt.
Eksempel 5 (høyre bilde): Alternativt bruker vi bærejern i galvanisert stål
Utvalg av frontprofiler som kan velges på markisemodellen Hercules.
Eksempel 5: Variert utvalg av frontprofiler. Styrken på disse bidrar, og er en avgjørende faktor for stram markiseduk. Ved å bruke en svak profil vil man få svai i profilen. Denne forplanter seg videre i markiseduken, som vil oppleves som hengslete.
Forsterkede bærejern for modellen Dovre og modellen Hercules.

Oppsummert

Profilering av komponenter er en kunst som krever erfaring. Små endringer i profilen kan gjøre store utslag i komponentens bruddstyrke. Våre markiser er basert på utvikling gjennom 40-50 år, noe alle deler bærer preg av.

Overflatebehandlingen av metallet avgjør hvor lang levetid du får på markisen.

På lakkerte flater ligger nøkkelen til et vellykket resultat i forbehandlingen av metallet. Forbehandlingen er delt opp i klasser fra C1 til C5, og vi bruker de høyeste klassene, som er de beste. Kvaliteten på pulverlakken er avgjørende for både levetiden og det estetiske utrykket. Vi bruker Jotun fra Norge, Teknos fra Finland, Eller IGP-Dura fra Sveits. Disse er meget anerkjente for å levere det beste markedet kan tilby.

Gode overflatebehandlinger gjør vedlikeholdet enklere og miljøelementer mindre synlig.

Somfy logo
Markisehuset har valgt anerkjente Somfy som sin leverandør av motorer og styringssystemer.

Somfy leverer det mest kostbare alternativet, men er etter vår mening overlegne på kvalitet.

Den generelle levetiden på Somfy sine produkter er lang sammenlignet med andre, noe som betyr at man på sikt har tjent inn igjen den ekstra kostnaden; Kvalitet gir altså lang levetid, driftsmessig stabilitet og økonomiske besparelser på sikt.

Det er også bedre for miljøet å velge noe som er holdbart i lengden slik at det ikke må byttes ut så ofte.

Kvalitet gir lang levetid, driftsmessig stabilitet og økonomiske besparelser på sikt.

Viktig er også at lang levetid er gunstig for miljøet.

Vann legger seg som dråper på markisetekstil.
Markiseduker består av 100 % spinnfarget akryl, og er en standard i solskjermingsbransjen. Lysektheten, altså hvor mye duken falmer, er karakter 7 til 8, av en skala som går til 8. Det innebærer at falming av duken ofte ikke er årsaken til hvorfor man skifter markiseduk.

Markiseduken er oftest den mest kostbare komponenten på en markise, og sømmene oftest de mest utsatte i forhold til slitasje, og har dermed kortest levetid.
For å sikre lang levetid på sømmene sørger vi for at:

  • Markisedukene sys med en tynn, men veldig sterk tråd. I mange tilfeller limer vi duken.
  • I de tilfellene hvor et støttelager er nødvendig forsterker vi enten sømmen, eller bruker et støttelager med kulelager for å minimere friksjon. Se eksempler under.

Forskjellige støttelager på terrassemarkiser.

Oransje terrassemarkise.
Fargevalg er viktig. Farger påvirker både sinnsstemning og tanker. Farger kan gjøre deg munter, romantisk, oppstemt eller virke beroligende.

Fargen du velger på markiseduken vil i stor grad påvirke boligens uttrykk. Det er derfor viktig at omgivelsene, både eksteriør og interiør, blir hensyntatt for best resultat.

Se eksempler under.

Sammenligner forskjellige markisefarger på forskjellige hus.
Eksempel 1: Ønsker man å fremheve markisen, eller ønsker man en mer diskret tilnærming?
Sammenligner forskjellige markisefarger på forskjellige hus.
Eksempel 2: Det er ingen ulempe at fargen på markiseduken står til omgivelsene… Det skaper en fin atmosfære.
Sammenligner forskjellige markisefarger med farger av detaljer på huset.
Eksempel 3: Samme farge på markisestativet som andre detaljer på boligen, kan for mange gi et renere utrykk.
Kontrastfarge på markiseduken i forhold til huset.
Eksempel 4: En kontrastfarge på markiseduken kan oppleves som spennende.
Husveggen som er avbildet vil på sikt gråne slik at stativet på markisen blander seg naturlig inn i fasaden.
Den allsidige kolleksjonen av markiseduker.
Den allsidige kolleksjonen gir deg mange muligheter. Markiseduker leveres i et stort antall farger og strukturer, i både ensfargete og stripete mønster. Selv den mest kresne vil føle sine behov ivaretatt.
Viser et utvalg av forskjellige farger man kan velge på markisestativet.
I tillegg til mange valgmuligheter innen kolleksjonen av markiseduker, kan man også velge farge på stativene. Vi leverer både lagerførte farger, eller i ønsket RAL farge.
Gul/hvit stripet markisetekstil.
Det finnes flere betjeningsmuligheter på markiser. Våre klassiske modeller og vår halvkassettmarkise kan betjenes med manuell sveiv eller ulike motorløsninger. Vår helkassettmarkise betjenes med motor.

Ved valg av motor i markisen finnes to løsninger; bryterstyrt eller fjernstyrt motor. Bryterstyrt motor innebærer montering av en bryter på veggen man fysisk trykker på, som en lysbryter. Ved valg av fjernstyrt motor finnes det mange tilvalg. Disse valgene kan man også ettermontere. De mest brukte tilvalgene er solføler og vindmåler. App-styring styring har også økt i popularitet de senere årene.

Sol og vindfølere for fjernstyrte motorer til markiser. Leveres av Somfy.
De nye sol– og vindfølerne er batteridrevne og krever derfor ingen elektrisk installasjon. Enhetene har også blitt mindre av størrelse, som er gunstig for det estetiske utrykket på fasaden.
Grønn terrassemarkise av modellen Dovre med Ekstrem armer og integrerte LED-lys.
Våre markiser produseres for det meste av resirkulert aluminium. Resirkulering av aluminium er miljøvennlig da gjenvinningsprosessen krever kun 5 prosent av den energien som går med til å produsere primærmetallet. Dessuten svekkes ikke aluminium ved gjenvinning.
Collage fra forskjellige monteringer av terrassemarkiser.
Ideer til de beste løsningene baserer seg på kunnskap, og et perfekt resultat er ingen selvfølge. Avgjørende for resultatet er at personen som eventuelt skal anbefale, måle opp og montere markisen har erfaring fra alle disse områdene. Eksempelvis kan en markise gjerne produseres av de beste kvaliteter, men det betyr lite hvis fargene, målene og monteringen ikke harmonerer. Dette er et samspill hvor alle detaljer er helt avgjørende for resultatet. Våre montører er også de som utfører befaringen, noe som er unikt i bransjen.
Dette ivaretar sikkerheten ved at markisen blir forskriftsmessig montert og alle konstruksjonsmessige utfordringer blir avdekket ved en eventuell befaring. Våre montører har mange års erfaring med estetiske og praktiske løsninger og har sett de ulike løsningene ferdig montert. Denne erfaringen gjør at de har kunnskapen til å veilede deg frem til beste løsning, både estetisk og praktisk.