Motorer:

Stadig flere velger å integrere smarthus-løsninger som KNX, Z-Wave eller Xcomfort når de bygger bolig. Naturlig nok ønsker man da også at flest mulig av husets «komponenter» er kompatible med og lar seg styre via den samme smarthus-løsningen.

Gjennom årenes løp har det kommet flere aktører og løsninger innenfor dette feltet, noe som har ført til et stort utvalg og ikke alltid like enkelt å forstå.

For å forstå våre produkter og denne sammenkoblingen har vi laget en oversikt over muligheter og hvordan dette fungerer.

Vi leverer hovedsakelig motorer, sensorer og styringer fra Somfy.

Vi kan dele motorene i 2 hovedgrupper:

Motor alternativer for solskjerming

Bryterstyrt motor:

En bryterstyrt motor leveres med 4 ledere; blå=felles, brun og sort= retningsbestemt og gul/grønn=jord. Denne motoren kan da enten kobles til strømnettet med en markisebryter eller med et relé levert av din smarthus-leverandør.

Den brune og sorte ledningen er de som bestemmer retningen på motoren. Det betyr også at retningen vil være forskjellig avhengig av hvilken side motoren er montert. Dersom motoren er montert på høyre side av markisen (sett fra utsiden), vil sort ledning være den som bringer markisen din inn, men er motoren montert på venstre side vil sort ledning bringe markisen din ut.

Koblingsskjema med Elko markisebryter:

Kobling av markisemotor til Elko bryter

«L» bytter på om det er sort eller brun ledning som får strøm. Dette tar da markisen din inn eller ut, avhengig av om du trykker på opp eller ned bryteren.

Kobling for smarthus:

Kobling for markisemotor til smarthus styring

Bildet viser kun funksjonen bak ett relé. Selve koblingen må utføres i forhold til medfølgende koblingsskjema fra din smarthus leverandør.

Reléet leveres fra din smarthus leverandør (Z wave, Zigbee, KNX, X Comfort osv), dette reléet styrer da retningen som motoren skal kjøres. Reléet erstatter en bryter. Et eksempel på et slikt relé er en Fibaro Roller Shutter (til systemet Z wave).

Disse motorene leveres normalt med 230V AC. Det finnes noen unntak, blant annet for motorer til plissé- og Duette® gardiner, disse motorene leveres med 24V DC. Dersom man da ønsker en smarthus-tilkobling for en 24V DC, må man finne en leverandør tilbyr et slikt relé.

Fjernstyrt motor:

Felles for RTS og IO

Fjernstyrte motorer mottar kommandoer trådløst gjennom radiosignaler, dette gjelder også selve programmeringen av motoren.

Man kan styre en motor gjennom en håndsender, app-styring (Tahoma eller Connexoon) eller la sensorer styre solskjermingen. Man har også muligheten til å bruke flere av alternativene, men man må alltid ha en håndsender også. Dette for å kunne overføre programmeringen til en app-styring.

RTS:

RTS står for «Radio Technology Somfy”. Denne mottar signaler på 434 MHz og har en rekkvidde på ca 20m med to armerte betongvegger mellom.

RTS motorer er utstyrt med en radiomottaker, noe som betyr at det at motoren ikke sender signaler fra seg.

IO:

IO motorene fra Somfy har en innebygget sender, dette gjør at motoren kan gi tilbakemelding om posisjon sin. Du kan da med enkelhet se i appen om solskjermingen er inn/ute eller et sted i mellom. IO motorer opererer på radio frekvenser 868-870 MHz.

Denne motoren har også en rekkevidde på ca 20m gjennom to armerte betong vegger.

For begge motor typene kan man ha en rekkevidde-forlenger med en «Repeater».

De mest brukte mulighetene med fjernstyrt motor:

1 kanal håndsender Denne betjener en stykk motor
5 kanal håndsender Betjener opptil 5 motorer individuelt eller 4 motorer individuelt og den 5. kanalen til samlet styring.
Sunis Trådløs solføler for fjernstyrte motorer. Den kan kobles direkte til motor, så det er ikke nødvendig med en app styring, men kan også kobles til app-boksene Tahoma eller Connexoon. Denne fungerer med vanlige AA-batterier for IO eller med solcelle for RTS.
Eolis Trådløs vindføler for fjernstyrte motorer. Eolis kobler seg direkte til motoren og overstyrer alle andre kommandoer. Eolis festes i front på markisen og dersom bevegelsene går over innstilt verdi, går markisen inn. Bruker vanlige AAA-batterier. Eolis benyttes sammen med markiser, det er ikke nødvendig med Zip screen.
Tahoma TaHoma er akkurat nå en av de mest komplette plattformene på markedet. TaHoma er kompatibelt med mer enn 250 produktserier (f.eks. dører, vinduer, skodder, persienner, porter, garasjeporter, oppvarming, belysning, overvåkningskameraer og alarmsystemer), fra Somfy-produkter og fra 20 andre store merkevarer innen husholdningsapparater. Tahoma kan styre både RTS og IO motorer og sensorer.
Connexoon En noe rimeligere app-styringsboks fra Somfy. Denne kommer i to versjoner, en for RTS og en annen for IO. Det benyttes 3 forskjellige apper, avhengig av hva du skal styre: for vinduer, for terrasse, for adgangskontroll.

Tahoma:

Styrer et bredt utvalg av produkter: Alle Somfy-motorer til markiser, rullesjalusier, solskjerming, garasjeporter, inngangsporter og Somfy Smart Home-produkter for belysning og sikkerhet er kompatible med Tahoma.

Mange varemerker: Legg til produkter fra Somfys partnere som gjør ditt smarte hjem enda mer komplett: Philips Hue belysning, termostater (Honeywell og Danfoss), luftkondisjonering (Hitachi) og Velux takvinduer.

Tahoma levere med en app hvor all styring, scenarier og betjening foregår.

Connexoon:

Leveres med tre forskjellige apper, avhengig av hva som skal styres:

Connexoon Window:

Gjør vinduene dine tilkoblede med Connexoon Window. For å programmere levende scenarier og gå ut med sjelefred, kontrollere om dørene og vinduene dine er åpne eller lukkede og styre dem uansett hvor du er.

Connexoon Terrace:

Gjør terrassemarkise din tilkoblet med Connexoon Terrace. For å skape atmosfærer, lagre dem, spille dem av på nytt med 1 klikk og bare styre utstyret ditt.

Connexoon Access:

Gjør inngangene dine tilkoblet med Connexoon Access. For en varm velkomst når du kommer hjem, for å sikre at hjemmet ditt er fullt beskyttet når du er borte, for å sjekke utstyret ditt og administrere dem eksternt.