Introduksjon til rullegardiner

Foretrekker du video i stedet for lesing har du muligheten her.

Videoen til venstre omhandler det samme som denne artikkelen.

Hvite rullegardiner i stue.
Rullegardinen oppleves for mange som klassisk og elegant. Dens slanke design med enkle linjer gjør den lett å like. Kolleksjonen byr på et imponerende utvalg av farger og strukturer. Du kan derfor være sikker på at du finner nøyaktig det uttrykket og funksjonaliteten som du søker. 

Beige rullegardiner i spisestue.
Rullegardiner leveres i forskjellige modeller. Modellene har betegnelsene type 10, 20, 30 og 40.

Forskjellen mellom disse er: 

Rullegardin modell type 10 med kjedetrekk
Type 10 er den klassiske rullegardinen som de fleste kjenner—ett rør med duk og festebraketter på sidene. Denne modellen er den mest populære.
Rullegardin modell type 20 med kjedetrekk og monteringslist.
Type 20 har en langsgående profil i bakkant. Denne har både en estetisk funksjon, for de som liker uttrykket på rullegardinen best med denne profilen, men den har også en praktisk funksjon hvis festeforholdene er dårlige. Dette fordi festebrakettene kan festes langs mesteparten av den langsgående profilen. Dette i motsetning til type 10 hvor festebrakettene har et definert festepunkt.
Rullegardin modell type 30 med kjedetrekk og kassett.
Type 30 leveres med kassett i toppen. Kassetten har kun en estetisk funksjon.
Rullegardin modell type 40 med kjedetrekk, kassett og sideskinner.
Type 40 leveres med kassett i toppen og sideskinner. Type 40 velges hvis man for eksempel ønsker å mørklegge rommet best mulig.
Ønsker man mest mulig mørklegging, men fortrinnsvis uten sideskinner, så kan vi anbefale Duette®. Duette® har vesentlig mindre glipper på sidene (totalt ca. 3-3,5cm) sammenlignet med rullegardiner. Dette hvis montert i en nisje.
Rullegardin modellen LiteRise® for enkel betjening.
På bortimot alle de nevnte modellene kan man velge hvordan man ønsker at rullegardinen skal betjenes. Man kan velge mellom:

  • Kjedetrekk.
  • Eller det patenterte systemet Literise®, som er betjening for hånd – man trekker bare rullegardinen dit man ønsker. Denne betjeningen er blant annet perfekt for de som mener kjedetrekk kan være estetisk sjenerende. Denne betjeningen leveres ikke på type 40.
  • Man har også forskjellige motoralternativer. Mest populært er fjernstyrt batterimotor.
Et utvalg av kolleksjonen i rullegardin tekstiler. Bildet viser serien Noctura.
Den allsidige kolleksjonen gir deg alle muligheter. Rullegardiner tilbys i transparente, semi- transparente, opaque eller lystette tekstiler. Dette gir deg fleksibiliteten til å kunne dekke skjermingsbehovene.
Grønn transparente rullegardiner for å dempe lyset, men bevare åpenheten og utsynet.
Bevar utsynet, men reduser sjenerende lys. Fordelen med transparente rullegardiner er muligheten for å dempe uten å måtte fjerne. Rett og slett en herlig tilnærming til lysstyring.
Hvilke kvaliteter burde en rullegardin ha? Og hvorfor er det stor prisforskjell mellom tekstilene? Hva gjør en tekstil bra? Det som utgjør en prisforskjell, er blant annet: 

  • Struktur i tekstilet. I vår kolleksjon er det seks forskjellige prisgrupper. Rimelige varianter har ofte lite eller ingen struktur. Det betyr ikke at kvaliteten er dårligere, men lite struktur gir lavere produksjonskostnader.
  • Egenskaper i tekstilet påvirker produksjonskostnadene. Med egenskaper mener vi lysekthet, antistatiske egenskaper og at tekstilen er vaskbar. Disse egenskapene vil avgjøre produktets levetid og estetiske utrykk.
Med Lysekthet mener vi evnen et fargestoff har til å bevare sin farge når det utsettes for lys, altså hvor resistent tekstilen er mot falming . Lysekthet måles på en skala som går fra karakter 1 til 8, hvor 8 er best. Lysektheten på disse tekstilene burde være på minimum karakter 6.  Mange tror at hvis de velger hvit er ikke falming et tema, men det er det i høyeste grad. En hvit tekstil gulner raskt hvis lysektheten er dårlig – så en god lysekthet er viktig uansett fargevalg.
Antistatiske egenskaper er viktig fordi disse tekstilene består hovedsakelig av polyester.  Polyester er et statisk materiale, så med mindre man kjører tekstilet gjennom en prosess for å gi det antistatiske egenskaper, vil tekstilet fungere som en støvsuger på støv – noe som ser sjenerende ut og skaper et dårlig innemiljø.
At tekstilene er vaskbare kan være en fordel – spesielt for de med små barn. De fleste av tekstilene er vaskbare
Sist, men ikke minst påvirkes prisen også av kvaliteten på profiler og betjeningssystemene. Til eksempel kan man underdimensjonere profilene, altså bruke mindre aluminium, med dette vil resultere i at profilen vil få en svai, som medfører at det estetiske utrykket ikke ivaretas. En slik svai er spesielt synlig på en rullegardin fordi et rør med svai vil gi bølger i tekstilen. Dårligere kvalitet er rimeligere å produsere, men det har også en uheldig innvirkning på levetid og estetisk utførelse.
Nærbilde av beige/grå rullegardin med sorte profiler.
Det som er viktig er at alle komponenter er designet og produsert for like lang levetid. Det hjelper lite med god kvalitet på tekstilen hvis betjeningssystemet er av dårlig kvalitet. Ofte vil en reparasjon koste mer enn en ny gardin, hvis det i det hele tatt er mulig med reparasjon. Over tid vil vi påstå at en rullegardin av god kvalitet er rimeligere. I tillegg er det estetiske utrykket ivaretatt. Det er også svært lite miljøvennlig å bytte ut disse gardinene ofte.
Røde rullegardiner i soverom.

Miljø og bærekraft

Cirka 95 % av alle våre tekstiler til rullegardiner er sertifisert med OEKO STANDARD 100 by OEKO-TEX®. Dette er en av verdens mest kjente sertifiseringer innen tekstil bransjen, og den beste i Europa i forhold til miljø.
Med STANDARD 100-merket er man sikker på at produktet ikke inneholder noen form for skadelige stoffer for mennesker.

I tillegg er cirka 150 av våre tekstiler Cradle to Cradle Certified™. Dette er selve gullmedaljen innen sertifisering på bærekraft, og den beste og mest krevende sertifiseringen i verden. Veldig få produkter har denne sertifiseringen. For at produktet skal kunne utmerke seg med denne sertifiseringen testes ikke bare produktene, men også alle prosesser i forbindelse med produksjonen og sosiale forhold.
Produksjon av tekstiler og komponenter foregår hovedsakelig i Nederland, og videre ferdigstilles produktene på norsk fabrikk.

Siste viktige punkt som vi ønsker å belyse er klassifisering av betjeningssystemene. Disse klassifiseres i to grupper:

  • Man har barnesikre betjeningssystemer. Dette er modeller som betjenes for hånd eller motor. Disse er klassifisert som barnesikre og utgjør liten fare for barn eller dyr.
  • Så har man betjeningssystemer som ikke er klassifisert som barnesikre, men som barnesikres. Kjedetrekk ligger i denne gruppen. Ved valg av kjedetrekk så tilpasser vi lengden på kjedet i forhold til høyden fra gulvet og opp til produktet. Videre så barnesikres kjedet ved å feste det til veggen rundt en hempe.
Rullegardiner i stue, hvite med mønster.
Oppsummert så leverer vi måltilpassede rullegardiner på millimeteren. Det er cirka 200 forskjellige tekstiler, og cirka 20 forskjellige modeller å velge blant. Innsatsvarene til produksjon kommer hovedsakelig fra Nederland. Dette på grunn av at Norge mangler denne typen industri, som for eksempel tekstilproduksjon. For de som ønsker en mer detaljert informasjon om produktet anbefaler vi å lese mer på vår hjemmeside.

Transparente rullegardiner i soverom.

Perfekt resultat!

Avgjørende for resultatet er at personen som eventuelt skal anbefale, måle opp og montere rullegardinen har erfaring fra alle disse områdene. Man kan produsere en rullegardin av de beste kvaliteter, men det betyr lite hvis fargene, målene og monteringen ikke harmoniserer. Dette er et samspill hvor alle detaljer er helt avgjørende for resultatet.

Våre montører er også de som utfører befaringen, noe som er unikt i bransjen. De har mange års erfaring med estetiske og praktiske løsninger både for hjem og kontor. Den store fordelen er at montøren har sett de ulike rullegardin modellene og fargene montert tidligere. Denne erfaringen gjør at de har kunnskapen til å veilede deg frem til beste løsning, både estetisk og praktisk.

Vi kan garantere at du vil møte en meget kunnskapsrik og entusiastisk person med interesse for eget fag. Bruk vår ekspertise og få personlig rådgivning av fagmann med erfaring innen både montering og estetikk.