Innvendig sol- og innsynsskjerming på 1-2-3

Hvordan velge riktig type solskjerming og leverandør? Det finnes et stort utvalg av produkter, kvaliteter og leverandører.

DUETTE® gardin i stue, modell BB24 med tekstilserien Elan 294077 farget blå.

Hvordan går man frem?

Hovedsakelig følger solskjermingsbransjen samme fremgangsmåte med tanke på hvordan man kan få hjelp som kunde. Det innebærer at man kontakter et firma hvor de sender en person hjem til deg på en befaring. I etterkant vil man motta et tilbud på de produktene man ønsker.
Noen aktører oppgir også pris på forhånd dersom du oppgir cirka mål og type produkt du søker. Det anbefales å bruke slike firmaer da de ikke er redde for å oppgi priser på forhånd og du som kunde kan i etterkant bestemme om lommeboken strekker til. Utfra svaret kan man også se hvor utfyllende og informativt tilbudet er og dermed lettere kunne velge det firmaet man ønsker hjem på en befaring.

Hvordan velge riktig solskjermingsprodukt?

Hvordan velge riktig produkt:

En bolig er gjerne vendt mot flere himmelretninger og behovene vil ofte variere avhengig av det. Mot øst kan behovet være skjerming mot innsyn da mange ikke er plaget av varmen fra solen om morgenen. Mot vest kan det være både varmen i rommet og innsyn. Start med å avdekke hvilke behov som skal dekkes. De ulike produktene på markedet kan dekke forskjellige behov.

Alle aktører i bransjen tilbyr befaring hvor selger skal anbefale riktig produkt, men som i mange bransjer er kvaliteten på «ekspertene» varierende. Derfor er det en fordel at man selv har tenkt gjennom hva man trenger av sol– og innsynsskjerming.

Forklar selger som kommer på befaringen hva du ønsker å oppnå. La selger gi deg ulike forslag på produkter som vil kunne dekke dine behov. Selger må også fortelle om fordeler og ulemper ved de ulike alternativene. Et produkt dekker sjeldent dine behov 100% og derfor er det meget viktig at selger forklarer ulempene, så vet du hva du får. Selger må konkretisere hvorfor han/hun ville valgt produktet. Er det på grunn av at produktet:

 • Er det eneste som lar seg montere?
 • Dekker dine behov best?
 • Mest praktiske produktet i bruk?
 • Estetisk fineste produktet?

Produktet han/hun beskriver burde være en kombinasjon av disse. En selger som ikke nevner noen av disse punktene har antagelig hverken montert og/eller har liten erfaring fra bransjen. Mange kunder har endret sitt valg av produkt når jeg har beskrevet fordeler og ulemper.

Innvendige solskjermingsprodukter har mange fellestrekk som kan bidra med:

 • Bedre inneklima.
 • Beskyttelse mot skadelige UV-stråler på møbler, bilder, gulv osv.
 • Hindre innsyn.
 • Dempe sjenerende sollys.
 • Barnesikre modeller.
 • De er også forskjellige i form av behovene de dekker. Kort fortalt kan nevnes hva de fleste verdsetter høyest.
Plissegardin i stue med fargen brugunder.

Plissé- og DUETTE® gardiner

 • Kan dekke det området av vinduet man ønsker.
 • Lite eller ingen renhold.
 • Kan produseres til vindu med avvikende former (skråvindu).
 • Kan produseres til brede vindu.
 • Tåler fukt. Kan monteres i våtrom.

Les mer om plisségardiner her.

Les mer om DUETTE® gardiner her.

Lamellgardin med screen tekstil (transparent)

Lamellgardiner

 • Styre lyssettingen i rommet
 • Lite eller ingen renhold.
 • Kan produseres til vindu med avvikende former (skråvindu).
 • Kan produseres til brede vindu.

Les mer om lamellgardiner her.

Rød persienne med svevefunksjon i soverom.

Persienner

 • Kan dekke det området av vinduet man ønsker.
 • Styre lyssettingen i rommet.

Les mer om innvendige persienner her.

Rullegardin hvit, tekstil Softstyle FR 0204.

Rullegardiner

 • Lite eller ingen renhold.
 • Kan produseres til brede vindu.
 • Kan leveres med lystette tekstiler.

Les mer om rullegardiner her.

Hva burde hensyn tas ved valg av produkt:

Produktet du velger må kunne monteres pent. En mindre pen montering ødelegger hele inntrykket.
Det må dekke behovene best mulig.
Du må like produktet.
Økonomi. Det er store prisforskjeller mellom de ulike produktene.

Duette modell AB20 farge Koksgrå og Turkis Elan-294077-7131 og Elan-294077-2902
Man kan vurdere to farger i samme rom dersom rommet er stort nok til å «tåle» en slik oppdeling. Romfølelsen blir mindre, men kan være estetisk veldig korrekt.

Hva burde hensyn tas ved valg av farge:

I oppholdsrom som stue, kjøkken og spisestue vil jeg oftest anbefale tidløse farger. Produktene har lang levetid (10-15 år) og man kan raskt bli lei av sterke farger. Det er rimeligere å bytte ut puter enn disse produktene.

Det er viktig at fargevalget i rommet harmoniserer med resten av interiøret. Tenk nøye gjennom hvilket type stemning du ønsker i rommet. Kalde farger, som gråtoner, vil gjøre rommet «kaldere», mens jordfarger gjør stemningen «varmere». Mange farger kan få en vridning i fargen når eksponert for lys, så sørg for å holde fargeprøven mot lyset. Noen farger gir også et gulskjær som mange ikke liker. Få selger til å forklare hvordan de ulike fargene opptrer når eksponert for lys. Det er forskjell på en liten fargeprøve og en gardin som dekker hele vinduet.

I andre rom som bad, kontor, soverom osv. kan man vurdere kraftige farger da man som regel oppholder seg i kortere perioder i disse rommene. Farger blir en smakssak. Jeg anbefaler sjeldent samme farge i «hele» huset da dette fort kan virke kjedelig.

DUETTE® i oppholdsrom i ettermiddagssol. Blandede farger på DUETTE®.

Kvalitets forskjeller:

Flere forhandlere av disse produktene i Norge og de aller fleste bruker samme fabrikk, Vema produkter AS. Siden kvaliteten da er den samme er det enklere å sammenligne priser.

Vema produkter AS baserer det meste av sin produksjon på tekstiler og komponenter levert fra verdens største på område, Hunter Douglas Group. Sistnevnte er svært nøye med at alt testes på forhånd og at kvaliteten de leverer er den beste. Hunter Douglas Group er også bortimot alltid først ute med nye produkter på markedet.

Kvaliteten på produktene er årsaken til at de fleste forhandlere sverger til Hunter Douglas baserte produkter. Jeg ville ikke valgt noe annet dersom levetid, falming, passform og synlig skitt/smuss betyr noe. Prisen kan selvfølgelig ikke sammenlignes med «billig» produkter, men det kan heller ikke kvaliteten og det estetiske utrykket.

Duette på soverom kan både være lystett og skape en lun atmosfære.

Hvordan velge riktig forhandler:

 1. Dersom du vet produktet du søker så sjekk priser før en eventuell befaring. Få bekreftet at lommeboken strekker til samtidig som man får sjekket kundeservicen.
 2. Sjekk omtaler på; Gule Sider, Facebook, Google+, finn.no osv. Viktig pekepinn da tidligere kunder forteller om sin opplevelse angående bedriften. Har bedriften få eller ingen omtaler kan det være et varseltegn. Alle firmaer ønsker gode omtaler og klarer de ikke å oppnå det er det som regel en grunn til det.
 3. Sjekk kredittverdigheten til bedriften.
 4. Garanti. Burde være 5 år uten noen «skjulte» unntak.
 5. Avgjørende for resultatet hjemme hos deg er at personen som eventuelt skal anbefale, måle opp og montere produktet har erfaring fra alle disse områdene. Eksempelvis kan et råflott produkt produseres av de beste kvaliteter, men det betyr lite hvis fargene, målene og monteringen ikke harmoniserer. Dette er et samspill hvor alle detaljer er helt avgjørende for sluttresultatet. Bruk firmaer som sender sine montører på befaringen og ikke en ”ren” selger. Montører med lang erfaring har detalj kunnskap om produktene og kan enkelt veilede deg i de forskjellige solskjermingsproduktene som finnes på markedet.

Artikkel skrevet av Knut Haugen. Montør/selger i Markisehuset AS